Home > February 2015

February 2015

Kurma and Mommies

15 February 2015 Category : , , , , 1


Secara jujurnya (ok baik mengaku siap-siap), hamba tak pernah ter-tau pun pasal khasiat kurma tang ini. Tapi bila dah mula membaca untuk share the benefits of Ener Al'Kurma, I stumbled upon various interesting infos yang sayangnya bila tak diambil tahu. Plus, hamba dah janji dengan beberapa orang akan kisahkan tentang perkara ini.

Apparently kurma ada khasiat yang superb kepada ibu mengandung dan ibu yang sedang menyusukan anak.
Hamba terjumpa banyak artikel, dan yang lagi best ada study yang dilakukan oleh Jordan University Science and Technology mengenai kesan pengambilan kurma semasa sarat mengandung ke atas kelahiran.

The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery

Secara ringkas, pengambilan kurma sewaktu sarat (4 minggu sebelum EDD):-

  • Higher mean cervical dilatation on admission.
  • 83% of them presented during labour with intact membrane (kuranglah insiden pecah ketuban sebelum waktunya ek?)
  • 96% presented with spontaneous labour (kurangkan keperluan untuk induce, i suppose?)
  • Hanya 28% memerlukan pitocin untuk augmentation semasa labour.
  • Latent phase of labour dipendekkan selama 7 jam.
  • Reduction in the amount of post partum hemorrhage.  
As stated in the Quran;

The pains of labour drove her to the trunk of a date-palm. She [Maryam] said, “Oh if only I had died before this time and was something discarded and forgotten!” A voice called out to her from under her, “Do not grieve! Your Lord has placed a small stream at your feet. Shake the trunk of the palm towards you and fresh, ripe dates will drop down onto you. Eat and drink and delight your eyes…” (Qur’an, 19:23-26)

Ada kawan- kawan yang tanya, early pregnancy tak boleh minum ke?
Of course boleh. Kurma kan kaya dengan pelbagai jenis nutrisi yang memberi kebaikan pada tubuh badan. Lagi bagus untuk yang awal- awal mengandung- quick source of energy.

And GREAT NEWS kepada mommies yang rasa kurang breast milk- inshaAllah dengan pengambilan kurma, akan bertambah penghasilan susu.
Rasa renyah nak ambil berbiji-biji kurma setiap kali makan?
No worries- Ener Al'Kurma dah siap- siap ada tujuh biji kurma Ajwa di dalam satu botol. Tinggal minum saja.


Source:
https://doctoricious.wordpress.com/tag/ajwa-dates/
http://thepeacefulbirthproject.org/2013/10/ancient-wisdom-and-research-agree-amazing-fruit-eases-labor-and-prevents-postpartum-hemorrhage/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280989

Ada apa dengan Ener Al'Kurma?

07 February 2015 Category : , , , , , 0

Salah satu cara serving selain daripada minum secara terus.
Boleh jadi aiskrim juga!
Apa kelainannya ener al-Kurma ni?
Kenapa harganya macam boleh tahan juga ek?

Yang pertama-tamanya- pada hamba, nilai yang ada pada al-Kurma itu sendiri...memang tidak ternilai...
Ok, on a more serious note.

Jenis kurma:

Kurma Ajwa aka Kurma Nabi- sangat tinggi khasiat dan nilai nutrisinya.
Kurma dalam al-Kurma itu, diimport dari Arab Saudi- dan pengeluaran kurma Ajwa memang agak terhad, so harga bahan mentahnya sendiri memang boleh tahan.

1kg (~40biji) = RM240-RM350

Teknik/kaedah penghasilan:

Cara al-Kurma dihasilkan juga lain daripada yang lain. Tak sama macam jus kurma yang lain. Cecair dalam botol tu, memang pure kurma, tak ada tambahan dengan bahan perisa atau pewarna dan mengekalkan nutrisi yang ada di dalamnya. Dan kalau ditengok betul-betul, dengan serat-seratnya sekali ada dalam botol tu (don't freak out bila tengok mendapan di dalam botol tu).

Buah Kurma Ajwa yang banyak-banyak tu akan melalui proses penapaian- dengan suhu dan masa yang dikawal rapi (oh yea, our Nutritionist won't even disclose the details).
(Ia tak direbus untuk dapatkan sirapnya sebab--suhu yang tinggi akan merosakkan nutrients yang ada pada kurma tersebut).
Dan seterusnya ia melalui proses pengionan.
Kedua-dua teknik ini mengekalkan semua khasiat dalam Ener Al'Kurma dan bermolekul kecil.

And the technologies are patented, so rest assured, Ener Al'Kurma adalah satu-satunya produk yang dihasilkan sebegitu.

P/S:
The greatest news of all...ia tiada tarikh luput.

Source:
Elite Training (rugi siapa tak pergi okay).
Testimonial report

Kindly PM for more details.
0196282906
a.teja.m@gmail.com


Luaskan kuasamu KURMA AJWA!

04 February 2015 Category : , , , 0


Secara jujurnya saya tidak pernah ambil kisah sangat pasal kurma pun sebelum ini. Yang pasti, ia merupakan item wajib setiap kali datangnya bulan Ramadhan (sayup- sayup...Yusof Taiyoobbbb). Sedangkan, kurma adalah makanan yang penuh khasiat dan kelebihan, dan tidak sepatutnya hanya digembar-gemburkan di bulan puasa saja.

(yeah, yeah, i am that ignorant)

Fakta nutrisi:
Karbohidrat (>70%) (dlm bentuk gula ringkas- senang diserap dan dihadam- glucose, fructose, sucrose)
Protein (1-3%)
Serat (up to 10%)
Vitamin A, B1, B2, Niacin dan minerals.
Antioksidan.

There are more than 1000 types of kurma, tapi yang paling disukai oleh Rasulullah S.A.W adalah kurma Ajwa (a.k.a kurma Nabi).

 “Barang siapa yang makan pagi dengan tujuh butir kurma Ajwah, maka tak akan mencelakainya racun dan sihir dihari itu”. (Riwayat Shahih Al-Bukhari)
Kenapa Nabi amat mengesyorkan pengambilan kurma kepada umat2 manusia ni?
Most likely kerana ia kaya dengan nutrisi dan banyak sekali benefits kepada kesihatan.
Dates are a type of fruit that is also used for its nutritional and medicinal value, being favorable for most bodies and for their role in strengthening the natural heat. Moreover, dates do not produce harmful wastes or excrement like other types of food and fruits. Rather, dates preserve the body wastes from being spoiled and from rotting, especially for those who are used to eating dried dates.”(Healing with the Medicine of the Prophet, Translated by Abd el-Qader bin Abd el-Azeez, Dar al-Ghadd al-Gadeed, al-Mansoura (Egypt), 2003 p.121)




Kenapa saya boleh tiba-tiba jadi berminat pada kurma, specifically kurma Ajwa ni? Actually, kalau saya tidak terlibat dalam satu talk session bersama seorang Nutritionist yang brilliant, mungkin saya pun akan terus menerus ignorant tentang kurma. Kata Nutritionist itu, sejak daripada tingkatan 6 beliau akan mengambil kurma- HARI-HARI. Dan dia hairan kenapa orang kita- yang memang telah disarankan oleh Nabi sejak zaman dulukala untuk memanfaatkan kurma, tidak berbuat begitu (touche!). Disebabkan itu, beliau mula menjalankan kajian terhadap kurma, and voila--terhasil satu item yang sungguh awesome!

Khasiat (secara ringkas):

  1. Sumber tenaga- dalam waktu yang singkat.
  2. Kaya dengan nutrisi
  3. Menguatkan minda (bukan kismis sahaja eyyy).
  4. Baik untuk wanita yang sedang mengandung dan yang sedang menyusukan anak (prevents anemia, increase milk production--MUST HAVE!)
  5. Menguatkan fungsi imunisasi.
  6. Elak gangguan usus dan sembelit.
More on the benefits in the next entries!

Kindly PM for more details.


Source:
https://shafiqolbu.wordpress.com/2011/07/24/kagumi-khasiat-buah-kurma-nabi-ajwa/#more-529
http://jualkurmaajwa.com/manfaat-kurma-ajwa
http://detikislam.blogspot.com/2013/07/7-khasiat-kurma-yang-patut-anda-tahu.html
https://doctoricious.wordpress.com/tag/ajwa-dates/
http://healthyeating.sfgate.com/kind-carbohydrates-dates-5592.html

Jangan jadikan tubuh anda umpama tong sampah.

02 February 2015 Category : , , , 0


This is just sharing the knowledge i obtained during one of the sessions with our Nutritionist. And a little bit of reading untuk pemahaman sendiri. 

Ehem. So here goes. And i'll try to make it as simple as possible.

Kalau dilihat, dalam keadaan semulajadi,secara am-nya, apa yang haiwan makan tidak pernah berubah sejak zaman berzaman. 

  • Harimau/singa dengan dagingnya. 
  • Kambing/lembu/rusa dengan rumputnya.
  • Burung dengan serangganya.

(please note- dalam keadaan semula jadi- tak diambil kira haiwan ternakan yang diberi makanan terkawal dll).

Berbeza dengan manusia yang gizi nya berubah mengikut peredaran masa, evolusi, teknologi. Kalau dahulukalanya -- zaman batu dll- gizi mereka ringkas (buah-buahan, daun, binatang kecil, serangga), tapi kaya dengan segala nutrisi yang diperlukan oleh badan. 
Secara ringkasnya- pemakanan orang dulu adalah:

  • kaya dengan protein- sumber lebih daripada tumbuh-tumbuhan berbanding haiwan.
  • kurang karbohidrat yang ringkas
  • tinggi serat, vitamin dan mineral
  • garam, lemak- sangat minimal. 

Kemudian kita mula pandai memburu-- peningkatan kepada pengambilan daging; dan seterusnya beralih ke industri pertanian dan penternakan--kepelbagaian makanan semakin bertambah- namun kuantiti dan kualiti nutrisi di dalam makanan tersebut telah menurun. Dan ternakan pula diberi makanan oleh manusia which ends up them to have more fat than muscles. Dan kita pula dah mula lebih mementing rasa makanan (perisa, pewarna, preservatives) berbanding kandungan nutrisi-nya (manusia je yang ada perangai gini, hahah).
Quoting the article;
Foods popular in late 20th century affluent nations include a profusion of commercially-prepared items. Humans are the only free-living species to consume such foods, whose natural origin is obscure, and the entities created by the food industry commonly provide inapparent salt, refined flour, sugar or corn sweeteners, and trans fatty acids in extraordinary concentration.
Perubahan pemakanan, diikuti dengan perubahan gaya dan cara hidup--> masalah kesihatan.

  • Lebih garam- darah tinggi
  • kurang buah-buahan dan sayuran- yang ada cancer preventing potentials.
  • kurang aktiviti fizikal- pengambilan makanan melebihi akitiviti fizikal- less muscle development, more fat storage--obesity and diabetes due to insulin resistance. (bayangkan...badan punya mekanisma semulajadi nak kawal gula pun dah tak dapat nak tampung pe'el manusia ni).
  • Lemak berlebihan- sakit jantung, kolesterol tinggi

 Ok..panjang nau mukadimahnya. Well, untuk benda yang awesome, intro kena lah awesome juga.

So, our team of researchers have found a great alternative untuk membekalkan nutrisi secukupnya kepada tubuh manusia, menyamai nutrisi dalam pemakanan nenek moyang kita dahulu.
Sangat semula jadi, tanpa diubahsuai secara genetik, tiada bahan kimia, tiada bahan pengawet yang artificial (what is artificial in bahasa ek? aduh...parah ni).

Makanan tambahan ini dah ada lama dah (bukan di Malaysia lah) dan telah dipasarkan daripada tahun 1995 untuk tujuan perubatan sebelum pasukan penyelidik kami mendapatkan hak dan lesen untuk memasarkan produk ini pada tahun 2009 (badan bukan perubatan yang pertama dan terakhir yang boleh memasarkannya). Awesome kan kan kan kan.

Apakah kandungan bendalah ini?
Alphapoly-- gaponamorimo? Whaaat?
Alpha-PSP? Ada Playstation portable versi baru?
Luang Por Song? Siapa?
Apakah kegunaannya?

Apakah mechanism of action yang katanya boleh mengawal penyakit 3 serangkai?

Nantikan entry seterusnya.

To be continued....

Kindly PM for further info.

Source:
http://www.cast.uark.edu/local/icaes/conferences/wburg/posters/sboydeaton/eaton.htm

FIBERS: SOLUBLE VS INSOLUBLE (SERAT LARUT AIR VS TIDAK LARUT AIR)

01 February 2015 Category : , , , 0


Selama ini tak pernah pula terambil tahu yang serat pun ada jenis-jenisnya. Hanya tau---serat, Atau dulu pernah belajar tapi dah tak ingat. 

Okay, anyhow. 

Serat/fiber dijumpai secara semulajadi dalam tumbuh-tumbuhan dan tidak dicerna dalam sistem penghadaman kita. 
Ada dua jenis serat- larut air (water soluble) dan tidak larut air (water insoluble) dengan fungsi yang sedikit berbeza. Kedua-duanya bermanfaat untuk sistem penghadaman, kesihatan tubuh badan secara am nya dan pencegahan penyakit. 

Soluble fiber:

Seperti namanya, ia larut dalam air.
Ia berfungsi dengan menyerap air dalam digestive tract dan berubah menjadi bentuk gel dan melambatkan proses penghadaman. Ia juga melambatkan pergerakan makanan daripada perut ke usus--membuatkan kita merasa kenyang dalam jangka masa yang lebih lama --> tak ambil makanan berlebihan sebab dah kenyang --> berat badan lebih terkawal.
Fungsi lain: mengawal tahap gula dalam darah, menurunkan paras kolesterol jahat (LDL)

Sumber: 
Oat bran, barley, nuts, seeds, beans, lentils, peas, and some fruits and vegetables.

Insoluble fiber:

Berfungsi dengan menambahkan isipadu (volume) tinja. Ia juga melancarkan sistem perkumuhan --mengelakkan sembelit. Sistem kumuh lancar--lancarlah penyingkiran toksin dari dalam badan.

Sumber: gandum, bijirin, barli,  kacang2, buah-buahan (epal, anggur), sayur-sayuran,  

alfafa.  


Trivia:

Enerbest- kandungan utama- gandum barli (soluble fiber).
Enerfiber- kandungan utama- insoluble fiber

So consuming these two together in effect will help controlling/reducing body weight and keep our digestive tract and our body healthy. 

More on Enerfiber later.







Sumber info:
http://www.helpforibs.com/diet/fiber2.asp
http://www.webmd.com/diet/fiber-health-benefits-11/insoluble-soluble-fiber

Kindly PM for more info.

Testimonial Dr Spraycial

Category : , 0

As requested by sweet Fiza Rubaii, i will put my own testimonial of Dr Spraycial.



Secara ringkasnya Dr Spraycial berfungsi sebagai antiseptik, bacterial disinfectant dan yang sewaktu dengannya. Selamat untuk kegunaan luaran dan dalaman. Purely natural source- daripada air lautan dalam. Later i will put in some info about how our brilliant Nutritionist came up with the idea of this brilliant product. 

Sooooo, back to the testimonials.

Yang kelakarnya, testimonial saya tidaklah berkaitan dengan manusia pun. Saya telah menggunakan dr spraycial kepada kucing saya- Cheq, dalam 2 keadaan/situasi.

  1. Ada satu ketika ada nanah pada salah satu tapak kaki Cheq. Ia berjalan terdengkut-dengkut dengan bahagian tapak kakinya bengkak dan membulat. Bawa ke Vet, Vet pecahkan dan keluarkan nanah tersebut. However, disebabkan Cheq ada FIV (lebih kurang macam HIV in humans- so sistem imunisasinya rendah), vet itu memberi ingatan bahawa lukanya mungkin mengambil masa untuk sembuh dan ada kemungkinan jangkitan itu boleh merebak ke seluruh kaki. I decided to spray dr spraycial pada luka Cheq (sebab nak dressing pakai iodine adalah messy). And alhamdulillah, dalam masa dua tiga hari saja luka Cheq dah kering dan tak ada recurrence pun.
  2. Kurap berdarah pada telinganya. Dua tiga hari juga selepas disembur dengan dr spraycial, luka itu kering. 
Bila saya ceritakan tentang kesan produk ini kepada pemilik klinik haiwan di kawasan rumah mama, dia berminat untuk ambil satu botol as a trial. Dan dia setuju bahawa kucing2 yang admitted dan dirawat di kliniknya- ia mempercepatkan jangkamasa penyembuhan luka. 

Sebab tu hebatnya Dr Spraycial kerana boleh digunakan bukan sahaja pada manusia, malah pada haiwan kesayangan juga,

More on the uses later. 

Interested? Kindly PM (email) for more details. 

Nak meal replacement yang sedap?

Category : , , , , 0

Kepada mereka-mereka yang nak mencari meal replacement yang sedap dan palatable, EnerBest will be your best choice with so much health benefits. 

 EnerBest 

Enerbest merupakan satu formula makanan berkhasiat terkini yang dikaji dan diselidik oleh
sekumpulan pakar sains makanan kesihatan yang terkemuka di dunia. Kandungan daripada 100%
bijirin merupakan makanan penggantian berkhasiat yang paling lengkap, ia mengandungi
karbohidrat komplek, protein lengkap dan asid lemak perlu. Gandum barli, kacang soya
mengandungi protein yang diperlukan, membekalkan asid amino yang lengkap dan
seimbang kepada anda. Ener Best mengandungi khasiat yang tinggi seperti serat, merupakan
makanan serat tinggi dan lemak rendah. Satu minuman yang mempunyai rasa mulut yang sedap, di samping dapat membekalkan jumlah kalori yang yang diperlukan untuk sehari.

Gandum Barli

Gandum barli mempunyai nilai khasiat yang sangat tinggi, kandungan protein adalah 400%
lebih tinggi daripada tepung gandum kecil.Kandungan asid aminonya adalah paling
seimbang di antara semua jenis bijirin. Gandum barli mempunyai asid lemak perlu, vitamin,
mineral yang tinggi, di mana vitamin A adalah paling tinggi di antara semua jenis bijirin, ia juga
merupakan sumber serat yang paling baik. Gandum barli mengandungi serat larut air yang
tinggi, di mana Beta Glukan dapat merendahkan paras kolesterol dan trigliserida, ia dapat
mengurangkan kebahayaan serangan penyakit jantung darah dan angin ahmar,, di samping itu,
ia dapat menguatkan sistem imunisasi kita, mengawal paras gula darah meningkat pada
masa selepas makan dan menggalakkan pertumbuhan bakteria baik di dalam usus.

Kacang Soya

Kacang soya dikenali sebagai "raja kacang", ia berada di tempat pertama di dalam kedudukan
makanan semulajadi. Ia mengandungi protein, asid lemak, lesitin, kolina dan pelbagai vitamin
yang tinggi. Jika dibanding dengan makanan lain, dikandungan protein sahaja, adalah lebih daripada
100% berbanding dengan daging, 200% berbanding dengan telur dan 100% daripada berbanding dengan susu lembu. Protein di dalam kacang soya pasti dapat merendahkan paras LDL, meningkatkan paras HDL, berkesan sekali untuk melindungi jantung darah kita. Kacang soya juga mempunyai lesitin yang sangat penting untuk pembinaan dan perlindungan otak, meningkatkan kecergasan dan fungsi saraf otak.

Kenyataan :
• Setiap hidangan makanan sekurang-kurangnya mesti mengandungi 0.75g Beta Glukan.
• Pengambilan 3g Beta Glukan sehari dapat mengurangkan paras kolesterol, membantu
mengurangkan risiko penyakit jantung.

Authoriti Keselamatan Makanan Eropah,
Pentadbiran Makanan dan Ubat, U.S.A.,
Lembaga Makanan Kesihatan Canada,
Kementerian Kesihatan Switzerland,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Kementerian Kesihatan Chile.

Ramuan :
Serbuk Gandum Barli dengan 25% Beta Glukan, Serbuk Kacang Soya Organik, Fruktosa, Perasa
Vanilla Semulajadi.

Fungsi kesihatan Ener Best:
1. Beta glukan boleh memperbaiki penyakit jantung darah, terutama fungsi menurunkan paras
kolesterol, LDL dan trigliserida di dalam darah, di samping menambah pembuangan asid hempedu.
2. Mengurangkan penyerapan kalori, membekalkan serat untuk rasa kekenyangan, membersihkan usus tanpa kelaparan.
3. Menambah saiz najis, memendekkan masa najis berhenti di dalam usus besar, mengurangkan
masalah sembelit.
4. Membaiki persekitaran flora bakteria, menambah pertumbuhan bakteria baik.
5. Membantu mengurangkan berat badan, atau mengekalkan berat badan yang ideal dalam
jangkamasa panjang.
6. Melambatkan proses penghadaman di dalam perut, mengimbangkan paras gula darah dan rasa
kekenyangan.

Ciri-Ciri Ener Best:
1. Kandungan yang mendapat pengesahan daripada Malaysia, Canada, Amerika Syarikat, EU,
Switzerland, Chile.
2. Dihasilkan di Canada, teknik pengeluaran dipatenkan.
3. Menggunakan jenis gandum barli yang tulen,tanpa campuran gandum kecil atau bijirin lain.
4. 100% semulajadi, jenis bahan yang bukan perubahan genetik, tanpa penggunaan baja kimia
dan ubat serangga.
5. Tanpa penambahan laktosa, gula pasir, pengawet, pewarna atau gula tiruan.
6. Tanpa kolesetrol, lemak trans.
7. Makanan gantian untuk sarapan, masa rehat.

Sesuai Untuk :
1. Semua tidak kira peringkat usia.
2. Individu yang mempunyai masalah intoleransi Laktosa.
3. Vegetarian atau pengamal sayuran.

Cara Pengambilan :
1. Ambil 2 sudu Ener Best, Campurkan pada cawan yang mengandungi 200ml air suam.
2. Ambil 1-2 kali sehari .
3. Paling ideal adalah ambil sebelum makan.
4. Boleh campur pada minuman dan makanan lain.

Cara Penyimpanan :
Simpan di tempat yang kering pada suhu bilik.
Gunakan segera selepas membuka.

Powered by Blogger.

Popular Posts