Home > 2015

2015

debts and stressors

06 September 2015 0

للَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ
Allahumma inni a'udzubika minal hammi wal hazan, wa a'udzubika minal ‘ajzi wal kasal, wa a'udzubika minal jubni wal buhkl, wa a'udzubika min ghalabatid-daini wa qahrir-rijaal 
“Ya Allah, aku berlindung pada-Mu dari rasa sesak dada dan gelisah, dan aku berlindung pada-Mu dari kelemahan dan kemalasan, dan aku berlindung pada-Mu dari sifat pengecut dan kikir, dan aku berlindung pada-Mu dari belenggu hutang dan tekanan manusia”
Saya tahu doa ni daripada zaman sekolah lagi. 
Sebab ayat2 ini akan terselit dalam doa imam2 setiap kali selepas solat berjemaah. Tapi masa tu and for the next many years tak pernah terlintas pun nak study makna ayat2 tersebut. Haih. But better late than never, right?
Again, if things did not happen they way it did, I may not even look at them too, now.
Anyhow, there are times yang akan terasa hidup ini sangat sesak...and your hands seperti diikat tak boleh hendak buat apa-apa, tekanan dari orang sekeliling. Let's recite this. The protection may not arrive in the way that we want, but Allah will give it the way that we need. Maybe not immediately, but when He thinks that we a ready.
Indeed, in Allah we trust. 

FRCR to Thaif

05 September 2015 0

Hari ini dept saya handle preparatory course untuk part 2 FRCR exam. FRCR adalah Fellow of the Royal College of Radiologists.
Senang kata ia adalah private exam yang diambil oleh doktor-doktor yang mahu jadi pakar Radiology, tanpa melalui program Masters tempatan. Tapi student Masters pun sangat digalakkan untuk mengambil exam ni. Enhancing the knowledge. 

Few of the MOs were selected to become the time-keeper--while the participants are going through numbers of films shown by the selected moderators from the teaching hospitals. Me included. And i was the 'bidan terjun' MC for the short morning session. Well, even though it was for less than half an hour, gemuruh itu mestilah ada. Lagi- lagi ini adalah kali pertama juga pegang mic untuk jadi emcee. I think I slurred most of the words in the beginning. 2nd half baru pandai sebut perkataan satu satu.

But you didn't get it when i want to run the texts by you, didn't you? Its just that I want you to listen to it. That's all. 

However, that part was over pretty quick and we went to our respective places. I opted to stay outside--and read Reclaim Your Heart a bit more. And I came across one of her favourite du'a by Rasulullah s.a.w when he was in Thaif. Then I did a little digging about the story--and I gain much more respect to our beloved prophet. 

It was the 10th year of kenabian (prophetic?) dan Nabi s.a.w telah kehilangan dua insan yang paling prominen dalam hidupnya- Saiditina Khadijah & Ali bin Abi Talib; yang menjadi sokongan terkuat sejak dahulu. Allah telah memerintahkan baginda untuk berdakwah pada masyarakat di Thaif. And he abided the order and went there with Zaid bin Harithah.

But not only the travel was in vain, they were chased out by the people and were thrown with sands and stones and pebbles as well as harsh words. They must have been throwing with all the hatred as both of the men were injured to the point they could not walk right and had to hide in a farm ('Utbah bin Rabi'ah). 

Kalau orang biasa-biasa macam kita ni mesti dah sumpah seranah jilake pergi mampus dll. Dan memang simpang 44 tak akan nak buat kerja-kerja macam tu lagi. Phobia! Or report polis.  Eh. 

Tapi Nabi s.a.w bukan lah orang biasa kan? Apa barang nak mengadu kat orang. 
Apa yang dilakukan adalah fitrah kepada seorang manusia. Purely fitrah. He turned to Allah. Blood stained, he cried out to Him.


اللّهُمّ إلَيْك أَشْكُو ضَعْفَ قُوّتِي ، وَقِلّةَ حِيلَتِي ، وَهَوَانِي عَلَى النّاسِ
يَا أَرْحَمَ الرّاحِمِينَ أَنْتَ رَبّ الْمُسْتَضْعَفِينَ وَأَنْتَ رَبّي ، إلَى مَنْ تَكِلُنِي ؟ إلَى بَعِيدٍ يَتَجَهّمُنِي ؟ أَمْ إلَى عَدُوّ مَلّكْتَهُ أَمْرِي ؟ إنْ لَمْ يَكُنْ بِك عَلَيّ غَضَبٌ فَلَا أُبَالِي

 وَلَكِنّ عَافِيَتَك هِيَ أَوْسَعُ لِي ، أَعُوذُ بِنُورِ وَجْهِك الّذِي أَشْرَقَتْ لَهُ الظّلُمَاتُ وَصَلُحَ عَلَيْهِ أَمْرُ الدّنْيَا وَالْآخِرَةِ مِنْ أَنْ تُنْزِلَ بِي غَضَبَك ، أَوْ يَحِلّ عَلَيّ سُخْطُكَ لَك الْعُتْبَى حَتّى تَرْضَى ، وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوّةَ إلّا بِك

Ya Allah, aku mengadu kepadaMu kelemahan kekuatanku, sedikitnya kemampuanku dan hinanya aku pada pandangan manusia.Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih, Engkaulah Tuhan golongan yang lemah dan Engkau juga Tuhanku. Kepada siapa Engkau serahkan aku ? Kepada orang jauh yang memandangku dengan wajah bengis atau kepada musuh yang menguasai urusanku? Sekiranya Engkau tidak murka kepadaku, aku tidak peduli (apa yang menimpa).amun keselamatan daripadaMu lebih melapangkan aku. Aku berlindung dengan cahaya wajah-Mu yang menyinari kegelapan serta memperelokkan urusan dunia dan akhirat.Aku berlindung daripada kemarahanMu atau kemurkaanMu terkena kepadaku. Engkau berhak untuk mencela aku sehingga Engkau redha. Tiada kuasa dan tiada kekuatan melainkan dengan-Mu.”


Allah answered his prayers by sending an angel offering to topple the mountains over the people of Thaif. All the prophet had to do was say the word. 

But he didn't. 
Instead he prayed that the people and their descendants to be given the guidance to the true path. 

That is the kind of heart I would like to possess. 

the Throne

04 September 2015 0

اللَّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاو ;َاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ


Allahu la ilaha illa Huwa, Al-Haiyul-Qaiyum La ta'khudhuhu sinatun wa la nawm, lahu ma fis-samawati wa ma fil-'ard Man dhal-ladhi yashfa'u 'indahu illa bi-idhnihi Ya'lamu ma baina aidihim wa ma khalfahum, wa la yuhituna bi shai'im-min 'ilmihi illa bima sha'a Wasi'a kursiyuhus-samawati wal ard, wa la ya'uduhu hifdhuhuma Wa Huwal 'Aliyul-Adheem.


"Allah! There is no god but He - the Living, The Self-subsisting, Eternal. No slumber can seize Him Nor Sleep. His are all things In the heavens and on earth. Who is there can intercede In His presence except As he permitteth? He knoweth What (appeareth to His creatures As) Before or After or Behind them. Nor shall they encompass Aught of his knowledge Except as He willeth. His throne doth extend Over the heavens And on earth, and He feeleth No fatigue in guarding And preserving them, For He is the Most High. The Supreme (in glory)."
[Surah al-Baqarah 2: 255].

Most of the time we do something without knowing the reason why we are doing it.
Contohnya mengamalkan ayat Kursi. 
I have been reciting it only knowing that it provides protection from the Syaitan and its cronies. Without knowing how...or why or bother to learn more about it.
But when we take a look at the meaning of each ayat, it portrays the greatness and the majestic of the Lord, and how the reciter would be protected. 
Indeed He is the all-knowing and the most powerful. 



The disabled

0

Every now and then, we would meet young patients who have been paraplegic for many years.
It was amazing how they managed to cope with daily activities on the wheelchair.
It was amazing how they coped with their test of disability. How they tried to be as independent as possible.
It was amazing how they are able to talk about it as lightly as possible, like it was a normal thing. Well, in a way, it is normal for them.

But for them to reach that level of contentment, I could not start imagine how many tears have they shed, how much anger and regret they have expressed, how many prayers have they said to God. And how much patience they had being a disabled person. Denials. Hate. Envy. And all the negative feelings.

Kudos to them and the supportive people who surround them. And the unsupportive ones too, for their presence would have helped in the character building of such people.

Masha Allah.

The best?

03 September 2015 0

Choices are hard.
Lagi- lagi bila ada everything to lose.

to pick the right thing...or the best thing?
and how do we know its the right one or the best one?

Istikharah...of course, only He knows best.
And also I read somewhere; when one have to make a choice between the best or the right one, pick the one which brings less complication.

I guess that made sense. Somehow.

But it did not work that way with matters of heart.

Ujian lain-lain

0

Just now I saw a middle aged man walked hand in hand with his syndromic daughter.

It was such a sight that I could not tear my eyes away from them.

Allah menguji hamba-hamba-Nya dengan pelbagai cara.
MasyaAllah.

Sentinel loop

30 August 2015 0

I did an ultrasound to a middle aged man who was suspected of appendicitis.
Truthfully, I did not have any expectation to find that little guy...it wasn't that easy if it was not really swollen.

But it was real in this pakcik. And near to it I noted a...fluid filled bowel like structure. It was not a normal thing to be seen but I was not sure. And when I showed it to my boss, she said it was the sentinel loop.

Sentinel loop is an isolated loop of bowel seen near to the inflammed/injured organs. It aids the localizing of the site of inflammation. Usually seen on the plain radiograph.

Sentinel: a soldier or guard whose job is to stand and keep watch.
And in this case, alerting the doctors that there are something there too.

Masya Allah.

Again I was reminded how great God's creation is.

Plus, i love the Sentinel role in RPG. Snow Villier in FFXIII was a good one. And Fang too.


serkup

0

Once upon a day, not too long ago, a girl and her two guy friends were enjoying their drinks, with failed attempt to study. Boy A was peering at the girl's scarf.

"Tak pakai serkup eh?"

Although that was true, still the girl tried to defend herself with...yeah...lame excuses.

Boy A nudged Boy B. "Minah ni tak pakai serkup, tengok...boleh still nampak rambut la."

Boy B took a glance then turned back his attention to his notes while muttering nonchalantly,"Dah tu...tak payah la tengok."

It was one of the occurences that helped her restored her faith in good men.
And yeah, all of them remain friends despite all.

The last case

27 August 2015 0

RVD positive.


Bilamana terbaca dua perkataan tersebut, first image that will come to mind is a cachexic figure, with only skin attached to the bones, drawn in cheeks, bloodshot eyes etc. Bukan nak jadikan sebagai stigma, tapi itu adalah penampilan seorang yang mempunyai RVD positif- kebiasaannya.

So imagine my surprise when the one who walked in was a lean, quite muscular young man, good looking with earnest expression (jambu). 

And trying to make a small conversation while examining him. It was the last case anyway. 

"Dah lama ke sakit?"

"Lama dah...tapi confirm baru-baru ni je." 

Even without referring to anything specifically, we both know what we meant by that. 
A short silence ensued. Then he mumbled.

"Rasanya...mak ayah saya boleh terima ke tak?"

"Terima apa tu? Sakit ni?"

He nodded.

"Hmm....depends la. Mak ayah jenis orang macam mana...? Susah juga nak kata..."

He looked up to the ceiling. "....sebab saya sejenis..agaknya yang tu lagi susah diorang nak terima kan? Orang luar tengok saya macam budak baik, alim...diorang tak tahu..." His face fell. 

I muttered some non sensical replies. "Tak ada cucuk dadah ke apa-apa?"

He shook his head. "Saya tak merokok, tak minum arak, tak buat benda-benda lain...tu satu je. Muda-muda lagi kan dah kena? Tak apalah, agaknya sebab tu Tuhan nak tunjuk..."

Sampai sekarang masih terasa.
Allah sayangkan kamu, adik!

Sabar

25 August 2015 0

It is a challenge. Indeed.

It is crushing when things did not go according to plan. And somehow we had to let go of certain wishes and wants to survive.

But that is the way of life.
Tak semua yang kita nak...kita dapat.
Hanya Dia yang tahu apa yang terbaik untuk kita.
Setiap apa yang berlaku...ada hikmah di sebaliknya... dan ada pengajaran dari setiap sesuatu.

Indeed...Dia saja yang dapat memberi 'teguran' pada kita when humans can't, right? He is our Creator after all.

Have faith.

Kurma and Mommies

15 February 2015 Category : , , , , 1


Secara jujurnya (ok baik mengaku siap-siap), hamba tak pernah ter-tau pun pasal khasiat kurma tang ini. Tapi bila dah mula membaca untuk share the benefits of Ener Al'Kurma, I stumbled upon various interesting infos yang sayangnya bila tak diambil tahu. Plus, hamba dah janji dengan beberapa orang akan kisahkan tentang perkara ini.

Apparently kurma ada khasiat yang superb kepada ibu mengandung dan ibu yang sedang menyusukan anak.
Hamba terjumpa banyak artikel, dan yang lagi best ada study yang dilakukan oleh Jordan University Science and Technology mengenai kesan pengambilan kurma semasa sarat mengandung ke atas kelahiran.

The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery

Secara ringkas, pengambilan kurma sewaktu sarat (4 minggu sebelum EDD):-

  • Higher mean cervical dilatation on admission.
  • 83% of them presented during labour with intact membrane (kuranglah insiden pecah ketuban sebelum waktunya ek?)
  • 96% presented with spontaneous labour (kurangkan keperluan untuk induce, i suppose?)
  • Hanya 28% memerlukan pitocin untuk augmentation semasa labour.
  • Latent phase of labour dipendekkan selama 7 jam.
  • Reduction in the amount of post partum hemorrhage.  
As stated in the Quran;

The pains of labour drove her to the trunk of a date-palm. She [Maryam] said, “Oh if only I had died before this time and was something discarded and forgotten!” A voice called out to her from under her, “Do not grieve! Your Lord has placed a small stream at your feet. Shake the trunk of the palm towards you and fresh, ripe dates will drop down onto you. Eat and drink and delight your eyes…” (Qur’an, 19:23-26)

Ada kawan- kawan yang tanya, early pregnancy tak boleh minum ke?
Of course boleh. Kurma kan kaya dengan pelbagai jenis nutrisi yang memberi kebaikan pada tubuh badan. Lagi bagus untuk yang awal- awal mengandung- quick source of energy.

And GREAT NEWS kepada mommies yang rasa kurang breast milk- inshaAllah dengan pengambilan kurma, akan bertambah penghasilan susu.
Rasa renyah nak ambil berbiji-biji kurma setiap kali makan?
No worries- Ener Al'Kurma dah siap- siap ada tujuh biji kurma Ajwa di dalam satu botol. Tinggal minum saja.


Source:
https://doctoricious.wordpress.com/tag/ajwa-dates/
http://thepeacefulbirthproject.org/2013/10/ancient-wisdom-and-research-agree-amazing-fruit-eases-labor-and-prevents-postpartum-hemorrhage/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280989

Ada apa dengan Ener Al'Kurma?

07 February 2015 Category : , , , , , 0

Salah satu cara serving selain daripada minum secara terus.
Boleh jadi aiskrim juga!
Apa kelainannya ener al-Kurma ni?
Kenapa harganya macam boleh tahan juga ek?

Yang pertama-tamanya- pada hamba, nilai yang ada pada al-Kurma itu sendiri...memang tidak ternilai...
Ok, on a more serious note.

Jenis kurma:

Kurma Ajwa aka Kurma Nabi- sangat tinggi khasiat dan nilai nutrisinya.
Kurma dalam al-Kurma itu, diimport dari Arab Saudi- dan pengeluaran kurma Ajwa memang agak terhad, so harga bahan mentahnya sendiri memang boleh tahan.

1kg (~40biji) = RM240-RM350

Teknik/kaedah penghasilan:

Cara al-Kurma dihasilkan juga lain daripada yang lain. Tak sama macam jus kurma yang lain. Cecair dalam botol tu, memang pure kurma, tak ada tambahan dengan bahan perisa atau pewarna dan mengekalkan nutrisi yang ada di dalamnya. Dan kalau ditengok betul-betul, dengan serat-seratnya sekali ada dalam botol tu (don't freak out bila tengok mendapan di dalam botol tu).

Buah Kurma Ajwa yang banyak-banyak tu akan melalui proses penapaian- dengan suhu dan masa yang dikawal rapi (oh yea, our Nutritionist won't even disclose the details).
(Ia tak direbus untuk dapatkan sirapnya sebab--suhu yang tinggi akan merosakkan nutrients yang ada pada kurma tersebut).
Dan seterusnya ia melalui proses pengionan.
Kedua-dua teknik ini mengekalkan semua khasiat dalam Ener Al'Kurma dan bermolekul kecil.

And the technologies are patented, so rest assured, Ener Al'Kurma adalah satu-satunya produk yang dihasilkan sebegitu.

P/S:
The greatest news of all...ia tiada tarikh luput.

Source:
Elite Training (rugi siapa tak pergi okay).
Testimonial report

Kindly PM for more details.
0196282906
a.teja.m@gmail.com


Luaskan kuasamu KURMA AJWA!

04 February 2015 Category : , , , 0


Secara jujurnya saya tidak pernah ambil kisah sangat pasal kurma pun sebelum ini. Yang pasti, ia merupakan item wajib setiap kali datangnya bulan Ramadhan (sayup- sayup...Yusof Taiyoobbbb). Sedangkan, kurma adalah makanan yang penuh khasiat dan kelebihan, dan tidak sepatutnya hanya digembar-gemburkan di bulan puasa saja.

(yeah, yeah, i am that ignorant)

Fakta nutrisi:
Karbohidrat (>70%) (dlm bentuk gula ringkas- senang diserap dan dihadam- glucose, fructose, sucrose)
Protein (1-3%)
Serat (up to 10%)
Vitamin A, B1, B2, Niacin dan minerals.
Antioksidan.

There are more than 1000 types of kurma, tapi yang paling disukai oleh Rasulullah S.A.W adalah kurma Ajwa (a.k.a kurma Nabi).

 “Barang siapa yang makan pagi dengan tujuh butir kurma Ajwah, maka tak akan mencelakainya racun dan sihir dihari itu”. (Riwayat Shahih Al-Bukhari)
Kenapa Nabi amat mengesyorkan pengambilan kurma kepada umat2 manusia ni?
Most likely kerana ia kaya dengan nutrisi dan banyak sekali benefits kepada kesihatan.
Dates are a type of fruit that is also used for its nutritional and medicinal value, being favorable for most bodies and for their role in strengthening the natural heat. Moreover, dates do not produce harmful wastes or excrement like other types of food and fruits. Rather, dates preserve the body wastes from being spoiled and from rotting, especially for those who are used to eating dried dates.”(Healing with the Medicine of the Prophet, Translated by Abd el-Qader bin Abd el-Azeez, Dar al-Ghadd al-Gadeed, al-Mansoura (Egypt), 2003 p.121)




Kenapa saya boleh tiba-tiba jadi berminat pada kurma, specifically kurma Ajwa ni? Actually, kalau saya tidak terlibat dalam satu talk session bersama seorang Nutritionist yang brilliant, mungkin saya pun akan terus menerus ignorant tentang kurma. Kata Nutritionist itu, sejak daripada tingkatan 6 beliau akan mengambil kurma- HARI-HARI. Dan dia hairan kenapa orang kita- yang memang telah disarankan oleh Nabi sejak zaman dulukala untuk memanfaatkan kurma, tidak berbuat begitu (touche!). Disebabkan itu, beliau mula menjalankan kajian terhadap kurma, and voila--terhasil satu item yang sungguh awesome!

Khasiat (secara ringkas):

  1. Sumber tenaga- dalam waktu yang singkat.
  2. Kaya dengan nutrisi
  3. Menguatkan minda (bukan kismis sahaja eyyy).
  4. Baik untuk wanita yang sedang mengandung dan yang sedang menyusukan anak (prevents anemia, increase milk production--MUST HAVE!)
  5. Menguatkan fungsi imunisasi.
  6. Elak gangguan usus dan sembelit.
More on the benefits in the next entries!

Kindly PM for more details.


Source:
https://shafiqolbu.wordpress.com/2011/07/24/kagumi-khasiat-buah-kurma-nabi-ajwa/#more-529
http://jualkurmaajwa.com/manfaat-kurma-ajwa
http://detikislam.blogspot.com/2013/07/7-khasiat-kurma-yang-patut-anda-tahu.html
https://doctoricious.wordpress.com/tag/ajwa-dates/
http://healthyeating.sfgate.com/kind-carbohydrates-dates-5592.html

Jangan jadikan tubuh anda umpama tong sampah.

02 February 2015 Category : , , , 0


This is just sharing the knowledge i obtained during one of the sessions with our Nutritionist. And a little bit of reading untuk pemahaman sendiri. 

Ehem. So here goes. And i'll try to make it as simple as possible.

Kalau dilihat, dalam keadaan semulajadi,secara am-nya, apa yang haiwan makan tidak pernah berubah sejak zaman berzaman. 

  • Harimau/singa dengan dagingnya. 
  • Kambing/lembu/rusa dengan rumputnya.
  • Burung dengan serangganya.

(please note- dalam keadaan semula jadi- tak diambil kira haiwan ternakan yang diberi makanan terkawal dll).

Berbeza dengan manusia yang gizi nya berubah mengikut peredaran masa, evolusi, teknologi. Kalau dahulukalanya -- zaman batu dll- gizi mereka ringkas (buah-buahan, daun, binatang kecil, serangga), tapi kaya dengan segala nutrisi yang diperlukan oleh badan. 
Secara ringkasnya- pemakanan orang dulu adalah:

  • kaya dengan protein- sumber lebih daripada tumbuh-tumbuhan berbanding haiwan.
  • kurang karbohidrat yang ringkas
  • tinggi serat, vitamin dan mineral
  • garam, lemak- sangat minimal. 

Kemudian kita mula pandai memburu-- peningkatan kepada pengambilan daging; dan seterusnya beralih ke industri pertanian dan penternakan--kepelbagaian makanan semakin bertambah- namun kuantiti dan kualiti nutrisi di dalam makanan tersebut telah menurun. Dan ternakan pula diberi makanan oleh manusia which ends up them to have more fat than muscles. Dan kita pula dah mula lebih mementing rasa makanan (perisa, pewarna, preservatives) berbanding kandungan nutrisi-nya (manusia je yang ada perangai gini, hahah).
Quoting the article;
Foods popular in late 20th century affluent nations include a profusion of commercially-prepared items. Humans are the only free-living species to consume such foods, whose natural origin is obscure, and the entities created by the food industry commonly provide inapparent salt, refined flour, sugar or corn sweeteners, and trans fatty acids in extraordinary concentration.
Perubahan pemakanan, diikuti dengan perubahan gaya dan cara hidup--> masalah kesihatan.

  • Lebih garam- darah tinggi
  • kurang buah-buahan dan sayuran- yang ada cancer preventing potentials.
  • kurang aktiviti fizikal- pengambilan makanan melebihi akitiviti fizikal- less muscle development, more fat storage--obesity and diabetes due to insulin resistance. (bayangkan...badan punya mekanisma semulajadi nak kawal gula pun dah tak dapat nak tampung pe'el manusia ni).
  • Lemak berlebihan- sakit jantung, kolesterol tinggi

 Ok..panjang nau mukadimahnya. Well, untuk benda yang awesome, intro kena lah awesome juga.

So, our team of researchers have found a great alternative untuk membekalkan nutrisi secukupnya kepada tubuh manusia, menyamai nutrisi dalam pemakanan nenek moyang kita dahulu.
Sangat semula jadi, tanpa diubahsuai secara genetik, tiada bahan kimia, tiada bahan pengawet yang artificial (what is artificial in bahasa ek? aduh...parah ni).

Makanan tambahan ini dah ada lama dah (bukan di Malaysia lah) dan telah dipasarkan daripada tahun 1995 untuk tujuan perubatan sebelum pasukan penyelidik kami mendapatkan hak dan lesen untuk memasarkan produk ini pada tahun 2009 (badan bukan perubatan yang pertama dan terakhir yang boleh memasarkannya). Awesome kan kan kan kan.

Apakah kandungan bendalah ini?
Alphapoly-- gaponamorimo? Whaaat?
Alpha-PSP? Ada Playstation portable versi baru?
Luang Por Song? Siapa?
Apakah kegunaannya?

Apakah mechanism of action yang katanya boleh mengawal penyakit 3 serangkai?

Nantikan entry seterusnya.

To be continued....

Kindly PM for further info.

Source:
http://www.cast.uark.edu/local/icaes/conferences/wburg/posters/sboydeaton/eaton.htm

FIBERS: SOLUBLE VS INSOLUBLE (SERAT LARUT AIR VS TIDAK LARUT AIR)

01 February 2015 Category : , , , 0


Selama ini tak pernah pula terambil tahu yang serat pun ada jenis-jenisnya. Hanya tau---serat, Atau dulu pernah belajar tapi dah tak ingat. 

Okay, anyhow. 

Serat/fiber dijumpai secara semulajadi dalam tumbuh-tumbuhan dan tidak dicerna dalam sistem penghadaman kita. 
Ada dua jenis serat- larut air (water soluble) dan tidak larut air (water insoluble) dengan fungsi yang sedikit berbeza. Kedua-duanya bermanfaat untuk sistem penghadaman, kesihatan tubuh badan secara am nya dan pencegahan penyakit. 

Soluble fiber:

Seperti namanya, ia larut dalam air.
Ia berfungsi dengan menyerap air dalam digestive tract dan berubah menjadi bentuk gel dan melambatkan proses penghadaman. Ia juga melambatkan pergerakan makanan daripada perut ke usus--membuatkan kita merasa kenyang dalam jangka masa yang lebih lama --> tak ambil makanan berlebihan sebab dah kenyang --> berat badan lebih terkawal.
Fungsi lain: mengawal tahap gula dalam darah, menurunkan paras kolesterol jahat (LDL)

Sumber: 
Oat bran, barley, nuts, seeds, beans, lentils, peas, and some fruits and vegetables.

Insoluble fiber:

Berfungsi dengan menambahkan isipadu (volume) tinja. Ia juga melancarkan sistem perkumuhan --mengelakkan sembelit. Sistem kumuh lancar--lancarlah penyingkiran toksin dari dalam badan.

Sumber: gandum, bijirin, barli,  kacang2, buah-buahan (epal, anggur), sayur-sayuran,  

alfafa.  


Trivia:

Enerbest- kandungan utama- gandum barli (soluble fiber).
Enerfiber- kandungan utama- insoluble fiber

So consuming these two together in effect will help controlling/reducing body weight and keep our digestive tract and our body healthy. 

More on Enerfiber later.







Sumber info:
http://www.helpforibs.com/diet/fiber2.asp
http://www.webmd.com/diet/fiber-health-benefits-11/insoluble-soluble-fiber

Kindly PM for more info.

Testimonial Dr Spraycial

Category : , 0

As requested by sweet Fiza Rubaii, i will put my own testimonial of Dr Spraycial.



Secara ringkasnya Dr Spraycial berfungsi sebagai antiseptik, bacterial disinfectant dan yang sewaktu dengannya. Selamat untuk kegunaan luaran dan dalaman. Purely natural source- daripada air lautan dalam. Later i will put in some info about how our brilliant Nutritionist came up with the idea of this brilliant product. 

Sooooo, back to the testimonials.

Yang kelakarnya, testimonial saya tidaklah berkaitan dengan manusia pun. Saya telah menggunakan dr spraycial kepada kucing saya- Cheq, dalam 2 keadaan/situasi.

  1. Ada satu ketika ada nanah pada salah satu tapak kaki Cheq. Ia berjalan terdengkut-dengkut dengan bahagian tapak kakinya bengkak dan membulat. Bawa ke Vet, Vet pecahkan dan keluarkan nanah tersebut. However, disebabkan Cheq ada FIV (lebih kurang macam HIV in humans- so sistem imunisasinya rendah), vet itu memberi ingatan bahawa lukanya mungkin mengambil masa untuk sembuh dan ada kemungkinan jangkitan itu boleh merebak ke seluruh kaki. I decided to spray dr spraycial pada luka Cheq (sebab nak dressing pakai iodine adalah messy). And alhamdulillah, dalam masa dua tiga hari saja luka Cheq dah kering dan tak ada recurrence pun.
  2. Kurap berdarah pada telinganya. Dua tiga hari juga selepas disembur dengan dr spraycial, luka itu kering. 
Bila saya ceritakan tentang kesan produk ini kepada pemilik klinik haiwan di kawasan rumah mama, dia berminat untuk ambil satu botol as a trial. Dan dia setuju bahawa kucing2 yang admitted dan dirawat di kliniknya- ia mempercepatkan jangkamasa penyembuhan luka. 

Sebab tu hebatnya Dr Spraycial kerana boleh digunakan bukan sahaja pada manusia, malah pada haiwan kesayangan juga,

More on the uses later. 

Interested? Kindly PM (email) for more details. 

Nak meal replacement yang sedap?

Category : , , , , 0

Kepada mereka-mereka yang nak mencari meal replacement yang sedap dan palatable, EnerBest will be your best choice with so much health benefits. 

 EnerBest 

Enerbest merupakan satu formula makanan berkhasiat terkini yang dikaji dan diselidik oleh
sekumpulan pakar sains makanan kesihatan yang terkemuka di dunia. Kandungan daripada 100%
bijirin merupakan makanan penggantian berkhasiat yang paling lengkap, ia mengandungi
karbohidrat komplek, protein lengkap dan asid lemak perlu. Gandum barli, kacang soya
mengandungi protein yang diperlukan, membekalkan asid amino yang lengkap dan
seimbang kepada anda. Ener Best mengandungi khasiat yang tinggi seperti serat, merupakan
makanan serat tinggi dan lemak rendah. Satu minuman yang mempunyai rasa mulut yang sedap, di samping dapat membekalkan jumlah kalori yang yang diperlukan untuk sehari.

Gandum Barli

Gandum barli mempunyai nilai khasiat yang sangat tinggi, kandungan protein adalah 400%
lebih tinggi daripada tepung gandum kecil.Kandungan asid aminonya adalah paling
seimbang di antara semua jenis bijirin. Gandum barli mempunyai asid lemak perlu, vitamin,
mineral yang tinggi, di mana vitamin A adalah paling tinggi di antara semua jenis bijirin, ia juga
merupakan sumber serat yang paling baik. Gandum barli mengandungi serat larut air yang
tinggi, di mana Beta Glukan dapat merendahkan paras kolesterol dan trigliserida, ia dapat
mengurangkan kebahayaan serangan penyakit jantung darah dan angin ahmar,, di samping itu,
ia dapat menguatkan sistem imunisasi kita, mengawal paras gula darah meningkat pada
masa selepas makan dan menggalakkan pertumbuhan bakteria baik di dalam usus.

Kacang Soya

Kacang soya dikenali sebagai "raja kacang", ia berada di tempat pertama di dalam kedudukan
makanan semulajadi. Ia mengandungi protein, asid lemak, lesitin, kolina dan pelbagai vitamin
yang tinggi. Jika dibanding dengan makanan lain, dikandungan protein sahaja, adalah lebih daripada
100% berbanding dengan daging, 200% berbanding dengan telur dan 100% daripada berbanding dengan susu lembu. Protein di dalam kacang soya pasti dapat merendahkan paras LDL, meningkatkan paras HDL, berkesan sekali untuk melindungi jantung darah kita. Kacang soya juga mempunyai lesitin yang sangat penting untuk pembinaan dan perlindungan otak, meningkatkan kecergasan dan fungsi saraf otak.

Kenyataan :
• Setiap hidangan makanan sekurang-kurangnya mesti mengandungi 0.75g Beta Glukan.
• Pengambilan 3g Beta Glukan sehari dapat mengurangkan paras kolesterol, membantu
mengurangkan risiko penyakit jantung.

Authoriti Keselamatan Makanan Eropah,
Pentadbiran Makanan dan Ubat, U.S.A.,
Lembaga Makanan Kesihatan Canada,
Kementerian Kesihatan Switzerland,
Kementerian Kesihatan Malaysia,
Kementerian Kesihatan Chile.

Ramuan :
Serbuk Gandum Barli dengan 25% Beta Glukan, Serbuk Kacang Soya Organik, Fruktosa, Perasa
Vanilla Semulajadi.

Fungsi kesihatan Ener Best:
1. Beta glukan boleh memperbaiki penyakit jantung darah, terutama fungsi menurunkan paras
kolesterol, LDL dan trigliserida di dalam darah, di samping menambah pembuangan asid hempedu.
2. Mengurangkan penyerapan kalori, membekalkan serat untuk rasa kekenyangan, membersihkan usus tanpa kelaparan.
3. Menambah saiz najis, memendekkan masa najis berhenti di dalam usus besar, mengurangkan
masalah sembelit.
4. Membaiki persekitaran flora bakteria, menambah pertumbuhan bakteria baik.
5. Membantu mengurangkan berat badan, atau mengekalkan berat badan yang ideal dalam
jangkamasa panjang.
6. Melambatkan proses penghadaman di dalam perut, mengimbangkan paras gula darah dan rasa
kekenyangan.

Ciri-Ciri Ener Best:
1. Kandungan yang mendapat pengesahan daripada Malaysia, Canada, Amerika Syarikat, EU,
Switzerland, Chile.
2. Dihasilkan di Canada, teknik pengeluaran dipatenkan.
3. Menggunakan jenis gandum barli yang tulen,tanpa campuran gandum kecil atau bijirin lain.
4. 100% semulajadi, jenis bahan yang bukan perubahan genetik, tanpa penggunaan baja kimia
dan ubat serangga.
5. Tanpa penambahan laktosa, gula pasir, pengawet, pewarna atau gula tiruan.
6. Tanpa kolesetrol, lemak trans.
7. Makanan gantian untuk sarapan, masa rehat.

Sesuai Untuk :
1. Semua tidak kira peringkat usia.
2. Individu yang mempunyai masalah intoleransi Laktosa.
3. Vegetarian atau pengamal sayuran.

Cara Pengambilan :
1. Ambil 2 sudu Ener Best, Campurkan pada cawan yang mengandungi 200ml air suam.
2. Ambil 1-2 kali sehari .
3. Paling ideal adalah ambil sebelum makan.
4. Boleh campur pada minuman dan makanan lain.

Cara Penyimpanan :
Simpan di tempat yang kering pada suhu bilik.
Gunakan segera selepas membuka.

Powered by Blogger.

Popular Posts