Home > July 2009

July 2009

::Osmetun::

26 July 2009 0


To my Osmet,

Janganlah sedih2 ya, whatever the reason may be. Kesihan mata kamu bengkak2 di pagi- pagi morning.

Sabar banyak- banyak.

xoxo

:: hanyalah sekeping kertas?::

0


Seseorang pernah beritahu saya...

Talian darah itu lebih penting daripada ikatan suami isteri.

Err... that did not come out right.

Misal kata... seorang parent hendak memberitahu kepada anak mereka bahawa hubungan parents-child tak akan terputus hanya kerana ibu bapa akan bercerai. Kerana pertalian darah itu adalah mortal. Dan hubungan suami isteri... hanyalah perjanjian yang termeterai di atas kertas sijil nikah aja.

Dalam kepala saya waktu itu... macam ni ke kamu regard relationship between husband and wife? Macam kontrak aja.

Saya faham lah bahawa (dalam situasi di atas lah ya) si parent itu cuba menenangkan si anak yang fikir bahawa hubungannya dengan ibubapa akan berubah kerana mereka akan bercerai. Tapi, saya tak rasa itu cara terbaik nak terangkan pada anak. Macam mengajar anak supaya mengambil enteng perkahwinan tu. Ya lah. Atas kertas je kan?

Dan aku at one time memang ada terikut pun ideologi tu. I became bitter towards life and relationships. Aku anggap semua orang pun sama. Aku tak ingat exactly macamana tapi phrase "sekadar di kertas saja" tu memang pernah keluar dari mulut aku.

Until, AW opened my eyes. And my heart. And I learned and let them to open. And I let myself to see things around me.

And after reading an entry this morning, hati saya semakin kuat berkata...

"No...it's more than just on paper."

::masih jelas::

4


Pertama kali dengar kat radio je dah jatuh cinta pada lagu ini.

Note: Kalau saya tonton konsert AF sampai habis, dah lama dah suka, tapi memandangkan tak kan...

If I fall in love with a song at first 'glance' maknanya liriknya juga secara tak langsung memberi kesan kepada jiwa saya.


Beralih musim ke musim
Hati tetap serupa
Tiada yang berubah
Dari hari dikau pergi
Dikau pergi

Penjara.. hidup ini penjara
Tanpa ada simpati
Kepada sang kekasih
Yang dilanda, yang dilanda
Kehilangan..

Chorus:
Masih jelas setiap garisan halus
Bila senyuman kau ukirkan untukku
Masih jelas setiap lekuk penjuru
Menghiasi wajahmu
Waktu kau renung aku

Ratib sendu..
Ratib sendu bergetar dalam kalbu
Hingga menitis linang
Dari kelopak mata
Keranaku keranamu dipisahkan

Sudah suratan takdir begini
Segalanya sementara
Selagi hayat masih ada
Kau bertakhta di hatiku

::sakit::

0

Semalam adalah hari yang sakit.

Malam sebelum tu aku pekena sup gearbox (1st time!) kat Klebang. Memang sedap la.

Tapi dalam pukul 7.30 am semalam, sakit perut yang teramat sangat telah membuatkan aku terjaga dari tidur. I thought I could make it go away by continuing sleeping, but it came again sampai terpaksa meringkuk di atas katil.

And I spent the next hour in the toilet, enduring the pain while waiting to --------. Macam nak pitam sakit. Terlentok kepala kat sink di sebelah.

And I got another few attacks throughout the day. Thankfully, it was not as painful.

And yes... hari ni dah baik dah. Alhamdulillah.

::the previous was a poem, this, i think, is a LOVELESS play::

20 July 2009 0


Prologue:

When the war of the beasts brings about the world’s end,
The goddess descends from the sky

Wings of light and dark spread afar,
She guides us to bliss, her gift everlasting…

Act I:

Infinite in mystery is the gift of the goddess
We seek it thus, and take to the sky.
Ripples form on the water’s surface
The wandering soul knows no rest.

Act II:

My Friend, your desire
Is the bringer of life, the gift of the goddess.
Legend shall speak of sacrifice at worlds end.
The wind sails over the water’s surface
Quietly, but surely…

Act III:

As the war sends the world hurtling towards destruction
The prisoner departs with his newfound love
And embarks on a new journey.

He is guided by hope that the gift will bring bliss
And the oath that he swore to his friends.

Though no oath is shared between the lovers,
In thier hearts they know they will meet again.

Act IV:

There is no hate, only joy
For you are beloved by the goddess.
Hero of the Dawn, Healer of Worlds.

Three friends go into battle
One is captured,
One flies away,
the one that is left becomes a hero.
If we were to enact it,
would I be the one to play the hero,
Or would You?
Indeed
After all, your glory should have been mine.

My Friend, the fates are cruel
There are no dreams, no honour remains.
The arrow has left the bow of the goddess.

My Soul corrupted by vengeance,
Hath endures torment,
To find the end of the journey in my own salvation.
And Your eternal slumber.

Now what i want most…
is the ‘Gift of the Goddess’…

Act V:

Dreams of the morrow hath shattered soul
Pride is Lost.
Wings stripped away, the end is nigh
Such is… the fate of a monster.

Even if the morrow is barren of promises,
nothing shall forestall my return.
If this world seeks my destruction…
… It goes with Me



::LOVELESS::

19 July 2009 0

Prologue
When the war of the beasts brings about the world’s end
The goddess descends from the sky
Wings of light and dark spread afar
She guides us to bliss, her gift everlasting.


Act I
Infinite in mystery is the gift of the goddess
We seek it thus, and take it to the sky
Ripples form on the water’s surface
The wandering soul knows no rest.

Act II
There is no hate, only joy
For you are beloved by the goddess
Hero of the dawn, Healer of worlds
Dreams of the morrow hath the shattered soul
Pride is lost
Wings stripped away, the end is nigh.

Act III
My friend, do you fly away now?
To a world that abhors you and I?
All that awaits you is a somber morrow
No matter where the winds may blow
My friend, your desire
Is the bringer of life, the gift of the goddess
Even if the morrow is barren of promises
Nothing shall forestall my return.

Act IV
My friend, the fates are cruel
There are no dreams, no honor remains
The arrow has left the bow of the goddess
My soul, corrupted by vengeance
Hath endured torment, to find the end of the journey
In my own salvation
And your eternal slumber
Legend shall speak
Of sacrifice at world’s end
The wind sails over the water’s surface
Quietly, but surely.

Act V
Even if the morrow is barren of promises
Nothing shall forestall my return
To become the dew that quenches the land
To spare the sands, the seas, the skies
I offer thee this silent sacrifice.

::senyum::

0


Dia melintasi saya dengan basikal.

Seperti biasa saya tak pandang sesiapa.

Kemudian terdengar suara menegur.

Saya angkat kepala.

Dia senyum dan menganggukkan kepala.

Lalu saya senyum kembali.

Apakah?


::tiny wishes::

0


I have 23 tiny wishes.
But you probably won't remember them all.
So I put them all together into one...
I'd like to spend more time with you...

Sir...flower for 1 gil?

::malam panas::

18 July 2009 0


Harap Tuhan
Kekalkan rasa percaya takdir
Lindungi hati daripada gangguan- gangguan picisan

Jangan lepaskan tangan saya ya Tuhan.

::kurang adab::

16 July 2009 2


Aku tak kisah kalau knowledge kau bertingkat-tingkat tinggi daripada aku. Ya, aku tahu kerana pengetahuan ku cetek macam puddle aja. Ya, kerana aku malas.

Aku tak kisah findings kau membuatkan findings aku null and void dengan sendirinya ( er...may be a little bit). Ya, kerana aku tak cukup praktis.

Aku tak kisah kau menyertai kumpulan kami memeriksa pesakit. Kerana kita sama- sama masih belajar.

Tapi, aku jadi irritated bila kau dengan tiba- tiba terjah tanpa salam, tanpa senyum with that plastic face of yours dan berkata : " Have U clerked this case? So what's Ur impression?" Dan bila usai memeriksa, kau tinggalkan kami dengan secebis clinical diagnosis mu sahaja. Tanpa explaination, tanpa ada mahu berdiskusi kenapa findings kita lain.

Soalan yang innocent seperti itu jadi irritant di telinga dan hati kami bila keluar dari mulut kau.

Kami tak mintak dihormati kerana kami student final year ataupun kerana kami lagi tua. Tapi kerana kita sama-sama manusia. Kamu datang untuk join sekumpulan orang, don't we deserve any of the courtesy? I tried to spare you, even when my friend started to make faces, tapi bila kau campakkan jawapan kau ke muka kami dan biar kami terkulat-kulat kat situ while you rushed away, apa kau expect kami rasa?

Mungkin budak Manipal ada attitude yang cekgu tak suka. Mungkin budak overseas macam kau punya attitude yang diimpikan oleh HOD untuk HO mereka. Tapi sesama peers, tak boleh kah kau keluarkan vibes yang sama?

Dan bila kawan-kawan Cina India pun menjadi jengkel dengan kekurangan adab sopan orang Melayu seperti kau, maka apa yang boleh aku kata lagi?

Aku just harap it's You dan bukannya general attitude budak-budak di sana.

Aku pikir aku seorang saja. Rupa-rupanya yang lain pun rasa.


::

14 July 2009 0


Terasa bagai digigit semut api di dalam...

::HPHBP::

13 July 2009 0

Baru je pulang dari meraikan hari jadi Alis di Gazebo Melaka. I've heard about the place before, but this is the 1st time pergi ke situ. The foods...? Boleh tahan la.

Current mood : agak saiko. Sebabnya... err...

(sibuk mencari idea nak tukar topik)

Oh!

Balik dari Gazebo tadi, Jijul dan Mi telah melencong ke dataran Pahlawan kerana hendak mengusha tiket untuk filem Harry Potter & the Half Blood Prince. Yes2! Tak sabarnya nak tunggu hari Khamis ni, pukul 9 malam. Tapi... yang saya baca di internet, ada beberapa perkara yang mereka sengaja omitkan. Khabarnya suasana sedih ketika --------- (untuk mengelakkan spoiler bagi yang belum tahu ceritanya bagaimana), tak berapa nak digambarkan dalam filem. And I was so ready with dozen boxes of Kleenex.

Dan kepada rakan- rakan serumahku. Udah- udahle tu menggosipkan diriku ini. Tak ke mana pun. Haha.

::n3 tiada arah tuju::

12 July 2009 0

Pelik, kata mereka.

After segala- galanya yang berlaku, shouldn't things be that way?

Tapi kenapa masih macam tiada apa-apa yang berlaku?

Ada yang kata unggul, tapi aku tak dapat nak teka kenapa.

It's just... I don't know myself. Bukannya kami set rules on how to behave or how it should be. Tak ada berbincang apa- apa pun. Things just happen. Dia tak predict (kot), saya pun tak predict apa-apa.

Let time do it's trick.

::teringat someone tricked me to say "tetaplah kau jadi milikku" ke telinganya.::


::a birthday::

11 July 2009 2



Happy 25th birthday Alis.

Kesihan ko tidak dapat pulang ke rumah di hari raya...eh...hari jadi.

:D

Enjoy!

::memoirs of aboo::

10 July 2009 4

Aboo yang baru seminggu dalam jagaan saya sudah meninggal dunia.

Pagi itu dia masih boleh menghantar saya ketika saya hendak ke hospital.

Dan ketika dalam kelas Dr S, saya menerima SMS dari osmet yang mengatakan Aboo seperti tenat. Saya mula serabut.

Balik dari hospital, saya, Jabs dan abg Mat bawa dia berjumpa vet where she was given antibiotics and vitamin injections. Dr kata mungkin sebab keracunan kerana makan rumput yang sudah kena fogging. Ataupun airnya contaminated dengan fogging dah.

Tapi umurnya tak panjang.

Sekembalinya saya dari MP petang itu, dia dah tiada.

And I cried. Tak peduli dah siapa nampak masa aku tengah berkira-kira sama ada nak buang ke nak tanam. Biarlah hilang label macho aku masa tu. (silently counting siapa yang nampak aku tangkap leleh petang itu.)

But in the end, with a help of a friend to dig a hole, Aboo selamat disemadikan.

RIP.

Saya sangat ralat kerana saya mula berkawan dengan Aboo pada hari jadi saya. Dia sangat comel. Pagi-pagi dia akan hantar kami ke hospital, balik ke rumah pun bersambut.

Dan sekarang role-nya di replace oleh si Itam-my. Semoga kamu panjang umur.

:to cik alis:

06 July 2009 4


Wah. Ada entry tribute to my housemate pula.

Haha.

Just wanna say sorry.

Sebaaaaaaabb....












Aku dok cilok body shampoo ko sket2 kadang2.

Haha.


-malas thp giga-

03 July 2009 0

Aku tengah dalam phase di mana, aku merasa sangat-sangat malas. Talk about laziness at its peak.

Mana boleh macam ni!!!

Mari kita mula merajinkan diri sendiri semula. Bermula hari ini!

Berusaha!

(Let;s see how long will this last)

Powered by Blogger.

Popular Posts